ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σηκώνει αυλαία το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος

WIZ TEAM

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος έχει εδραιωθεί ως ένας φωτοδότης καλλιτεχνικής αριστείας και πολιτιστικής αξίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός των συνόρων της. Αναγνωρισμένο διεθνώς ως ένας από τους σημαντικότερους ετήσιους θεσμούς κλασικής μουσικής, το Φεστιβάλ συνεχίζει να εμπλουτίζει το πολιτιστικό τοπίο της Κύπρου με την ακλόνητη αφοσίωσή του στην ποιότητα και την καινοτομία. Μέσα από την εντυπωσιακή του πορεία, για πάνω από δύο δεκαετίες, το Φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει πολλούς από τους θρυλικούς καλλιτέχνες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, φέρνοντας τη μουσική δωματίου στο προσκήνιο της πολιτιστικής ζωής της Κύπρου και αναδεικνύοντας τη θέση του νησιού στον παγκόσμιο καλλιτεχνικό χάρτη.

Χρόνο με τον χρόνο, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος παρουσιάζει ένα συναρπαστικό και πολυποίκιλο πρόγραμμα μουσικής δωματίου που εκτείνεται από την εποχή Μπαρόκ μέχρι και τον 21ο αιώνα, προσφέροντας στο κοινό ένα συγκλονιστικό και διαρκώς εξελισσόμενο μουσικό ταξίδι. Παράλληλα, παραμένει σταθερά αφοσιωμένο στην αποστολή του για κοινωνική προσφορά, ανοίγοντας τον κόσμο της μουσικής δωματίου σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, και προσφέροντας μεταμορφωτικές εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε μαθητές από ολόκληρη την Κύπρο.

Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος φιλοξενείται κάθε χρόνο στη Μεσαιωνική Έπαυλη των Κουκλιών, η οποία αποτελεί εξαίρετο δείγμα φραγκικής αρχιτεκτονικής και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και μετατρέπεται, ειδικά για τις συναυλίες του Φεστιβάλ, σε έναν χώρο όπου η παράδοση και η καλλιτεχνική έκφραση συνυπάρχουν αρμονικά. Η οικεία φύση της μουσικής δωματίου, καθώς ερμηνεύεται από ορισμένους από τους σπουδαιότερους μουσικούς στον κόσμο και εναρμονισμένη με τη μαγευτική ατμόσφαιρα του τοπίου, καθιστά το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος έναν αληθινό ακρογωνιαίο λίθο της διεθνούς ατζέντας της κλασικής μουσικής, και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για όλους όσους το παρακολουθούν.

Φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος περιλαμβάνει πέντε συναυλίες μουσικής δωματίου, από τις 27 έως και τις 31 Μαΐου, στη Μεσαιωνική Έπαυλη των Κουκλιών, με τη συμμετοχή 19 διεθνούς φήμης βιρτουόζων. Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί την 1η Ιουνίου, στον υπαίθριο χώρο του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος, το ειδυλλιακό The Olive Grove, όπου τέσσερις από τους σολίστες του Φεστιβάλ θα συμπράξουν με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου.


ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

Όπως κάθε χρόνο, το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος διατηρεί έναν σταθερό πυρήνα μουσικών που επιστρέφουν με κάθε διοργάνωση, ενώ παράλληλα υποδέχεται αρκετούς σολίστες οι οποίοι εμφανίζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, εμφυσώντας μια φρέσκια και αναζωογονητική προοπτική σε κάθε συναυλία. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους καλλιτέχνες που θα κάνουν το ντεμπούτο τους στο φετινό Φεστιβάλ συγκαταλέγεται η βιολονίστα Kristine Balanas – μια μουσικός που διέπεται από «εκρηκτική δεξιοτεχνία», βραβευθείσα στον σπουδαίο Διαγωνισμό ARD Μονάχου, η οποία ξεχωρίζει διεθνώς για το «ασυγκράτητο, τολμηρό, δραματικό παίξιμό» της που την καθιστά μια εντελώς ιδιότυπη παρουσία επί σκηνής! Το Φεστιβάλ θα υποδεχθεί επίσης την πολυαναμενόμενη επιστροφή του εντυπωσιακού Πρώτου Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, Daishin Kashimoto, καθώς και του καταξιωμένου δεξιοτέχνη βιολονίστα Svetlin Roussev, ο οποίος κατέκτησε το Πρώτο Βραβείο στον περίφημο Διεθνή Διαγωνισμό του Σεντάι το 2001.

Μια ακόμη σημαίνουσα παρουσία που θα εμφανισθεί για πρώτη φορά στην σκηνή του Φεστιβάλ είναι ο Timothy Ridout – ένας από τους πλέον περιζήτητους βιολίστες της εποχής μας – πρώην Καλλιτέχνης Νέας Γενιάς του BBC και βραβευμένος με το Βραβείο Νεαρού Καλλιτέχνη της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρείας, ο οποίος έχει περιγραφεί ως «ένας ερμηνευτής με αλάνθαστο αισθητήριο και μουσικό ένστικτο που εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη, στοιχεία τα οποία μεταφράζονται μέσα από έναν βαθύχρυσο ήχο, 24 καρατίων». Το ντεμπούτο τους στην Κύπρο θα κάνουν επίσης δύο εξαίρετοι Γερμανοί τσελίστες, αμφότεροι κάτοχοι του Πρώτου Βραβείου στον Διαγωνισμό ARD και του πολυπόθητου Βραβείου Echo Klassik: ο φημισμένος Danjulo Ishizaka, του οποίου οι ερμηνείες έχουν χαρακτηρισθεί ως «ένας σπάνιος άθλος δεξιοτεχνίας, αντοχής και μνημονικής λειτουργίας», και ο Julian Steckel – ένας κορυφαίος δεξιοτέχνης της εποχής μας, ο οποίος έχει επαινεθεί για το «αριστοτεχνικό και αυθεντικό» του παίξιμο, που είναι «αβίαστο και ανεμπόδιστο από τεχνικούς περιορισμούς». Μαζί τους θα εμφανισθεί για πρώτη φορά και ο Niek de Groot, ένας από τους σημαντικότερους κοντραμπασίστες στον κόσμο, γνωστός για τη στενή συνεργασία του με συνθέτες όπως οι Κούρταγκ, Στοκχάουζεν και Γκουμπαϊντουλίνα.

Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά τον «εξαίρετο πιανίστα, μα και οξύνουν και βαθυστόχαστο μουσικό» Nikita Mndoyants – κάτοχο του Πρώτου Βραβείου στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου του Κλίβελαντ το 2016, στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Πεντερέτσκι το 2007, στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Μιασκόβσκι το 2014, και στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Προκόφιεφ το 2016. Μαζί του θα συμπράξουν ο διαπρεπής Ιταλός πιανίστας Enrico Pace – του οποίου οι ερμηνείες έχουν επευφημηθεί ως «ευέλικτες, ευαίσθητες, που βρίθουν από χαρακτήρα», και ο καταξιωμένος Βρετανός πιανίστας Ashley Wass – ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές της γενιάς του και τακτικός προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Φάρος, ο οποίος έχει περιγραφεί ως «ένας ακατάπαυστα συναρπαστικός καλλιτέχνης», και «ένας μουσικός που διαθέτει το αξιοζήλευτο χάρισμα να μετατρέπει σχεδόν οτιδήποτε αγγίζει σε καθαρό χρυσάφι»!

Έπειτα από την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε κατά το ντεμπούτο της στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος πριν δύο χρόνια, επιστρέφει η εκρηκτική μαριμπίστα Ria Ideta – μία από τις πιο συναρπαστικές ερμηνεύτριες διεθνώς, της οποίας η απόλυτη δεξιοτεχνία υπόσχεται να ταξιδέψει το κοινό σε νέα επίπεδα μουσικής έκφρασης. Το Φεστιβάλ θα υποδεχθεί επίσης την πολυαναμενόμενη επιστροφή του περίφημου Paul Meyer – ο οποίος αναγνωρίζεται καθολικά ως ένας από τους σπουδαιότερους κλαρινετίστες στον κόσμο, καθώς και του παγκοσμίου φήμης, πολυβραβευμένου κορνίστα Radovan Vlatkovic, οποίος έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην εξοικείωση του κοινού με το γαλλικό κόρνο, και την προβολή του οργάνου σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Βεβαίως, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εξαίρετοι σολίστες που αποτελούν κάθε χρόνο τον πυρήνα και τη ραχοκοκαλιά του Φεστιβάλ: ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, βιολοντσελίστας Alexander Chaushian, ο εκπληκτικός βιολονίστας Boris Brovtsyn, η νεαρή ταλαντούχα Ιταλίδα βιολονίστρια Fabiana D'Auria, καθώς και οι έξοχοι βιολίστες Diemut Poppen, David Abrahamyan και Samuel Barsegyan.

Έπειτα από πέντε συναρπαστικές συναυλίες μουσικής δωματίου στη Μεσαιωνική Έπαυλη των Κουκλιών, το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος θα ολοκληρωθεί με μια λαμπρή συναυλία–γκαλά στον υπαίθριο χώρο του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος, The Olive Grove, στον Δελίκηπο, όπου τέσσερις από τους σολίστες του Φεστιβάλ θα συμπράξουν με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη.

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:

Πιάνο: Nikita Mndoyants, Enrico Pace, Ashley Wass
Βιολί: Daishin Kashimoto, Kristine Balanas, Boris Brovtsyn, Svetlin Roussev, Fabiana D'Auria
Βιόλα: Timothy Ridout, Diemut Poppen, David Abrahamyan, Samuel Barsegyan
Βιολοντσέλο: Danjulo Ishizaka, Julian Steckel, Alexander Chaushian
Κοντραμπάσο: Niek de Groot
Κλαρινέτο: Paul Meyer
Κόρνο: Radovan Vlatkovic
Μαρίμπα: Ria Ideta
Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου
Μαέστρος: Γιώργος Κουντούρης

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ:
27 – 31 Μαΐου 2025 @ Μεσαιωνική Έπαυλη, Κούκλια: Πέντε συνεχόμενες συναυλίες με 19 διεθνούς φήμης σολίστες, σε ένα εντυπωσιακό εύρος ρεπερτορίου μουσικής δωματίου
1 Ιουνίου @ The Olive Grove, Δελίκηπος: Συναυλία–γκαλά με τέσσερις από τους σολίστες του Φεστιβάλ να συμπράττουν με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη.

**Οι συναυλίες αρχίζουν στις 8.30μμ

Μεσαιωνική Έπαυλη, Κούκλια Η Μεσαιωνική Έπαυλη των Κουκλιών αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία Φράγκικης αρχιτεκτονικής στην Κύπρο. Το κτίριο επίσης στεγάζει ένα αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο καταγράφει την πλούσια ιστορία της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή από το 2800 π.Χ. Η Μεσαιωνική Έπαυλη είναι μέρος του προγράμματος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η Παλαίπαφος ή Παλιά Πάφος ήταν πόλη και βασίλειο της Κύπρου και συνάμα ένα από τα πιο σημαντικά σημεία λατρείας στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο. Φιλοξενούσε το περίφημο ιερό της Αφροδίτης, τα ερείπια του οποίου χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα π.Χ. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος, η Μεσαιωνική Έπαυλη μεταμορφώνεται ειδικά σε μια ατμοσφαιρική αίθουσα μουσικής δωματίου για μια σειρά απαράμιλλων συναυλιών.

The Olive Grove, Δελίκηπος Το Olive Grove αποτελεί το θερινό σπίτι του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος για υπαίθριες συναυλίες. Αυτός ο ασύλληπτης ομορφιάς χώρος, βρίσκεται εντός ενός αρχαίου ελαιώνα 800 ετών, και περιβάλλεται από ένα πευκοδάσος δίπλα από προστατευόμενη περιοχή Natura 2000. Εύκολα προσβάσιμο από όλες τις μεγάλες πόλεις και μόλις 25 λεπτά μακριά από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ο παραμυθένιος ελαιώνας, με τα υδάτινα στοιχεία του και τον αφοπλιστικά ατμοσφαιρικό φωτισμό του, αποτελεί ένα ειδυλλιακό τοπίο που συνενώνει το ζεν με τον Μεσογειακό νατουραλισμό. Κάθε καλοκαίρι, το The Olive Grove φιλοξενεί συναυλίες με κορυφαίους σολίστες και σύνολα μουσικής, και έχει καταστεί ένας μοναδικά περιζήτητος χώρος με καλλιτέχνες και κοινό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:
Πληροφορίες & Box Office: Ίδρυμα Τεχνών Φάρος www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 22-663871 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00πμ-2:00μμ)
Εισιτήρια: €20 / €15 (Συνταξιούχοι, Μαθητές, Φοιτητές / Μέλη του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος)

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2025:

Τρίτη 27 Μαΐου – Μεσαιωνική Έπαυλη, Κούκλια

Καρλ Μαρία φον Βέμπερ (1786-1826)
Κουιντέτο για Κλαρινέτο & Έγχορδα σε Σι-ύφεση μείζονα (1815)
Paul Meyer (κλαρινέτο), Svetlin Roussev (βιολί), Kristine Balanas (βιολί), Samuel Barsegyan (βιόλα), Alexander Chaushian (βιολοντσέλο)

Γιοχάννες Μπραμς (1833-1897)
Τρίο για Κλαρινέτο, Βιολοντσέλο & Πιάνο σε Λα ελάσσονα, Έργο 114 (1891)
Nikita Mndoyants (πιάνο), Paul Meyer (κλαρινέτο), Alexander Chaushian (βιολοντσέλο)

Φραντς Σούμπερτ (1797-1828)
Κουιντέτο για Πιάνο σε Λα μείζονα, D.667 «Η Πέστροφα» (1819)
Nikita Mndoyants (πιάνο), Kristine Balanas (βιολί), David Abrahamyan (βιόλα), Alexander Chaushian (βιολοντσέλο), Niek de Groot (κοντραμπάσο)


Τετάρτη 28 Μαΐου – Μεσαιωνική Έπαυλη, Κούκλια

Φέλιξ Μέντελσον (1809-1847)
Κουαρτέτο Εγχόρδων Αρ.6, Έργο 80 (1847)
Kristine Balanas (βιολί), Svetlin Roussev (βιολί), Timothy Ridout (βιόλα), Niek de Groot (κοντραμπάσο)

Καμίγ Σεν-Σανς (1835-1921)
Κουιντέτο για Πιάνο, Έργο 14 (1855)
Nikita Mndoyants (πιάνο), Svetlin Roussev (βιολί), Kristine Balanas (βιολί), David Abrahamyan (βιόλα), Danjulo Ishizaka (βιολοντσέλο)

Γιοχάννες Μπραμς (1833-1897)
Σεστέτο Εγχόρδων Αρ.2 σε Σολ μείζονα, Έργο 36 (1865)
Svetlin Roussev (βιολί), Kristine Balanas (βιολί), Diemut Poppen (βιόλα), Samuel Barsegyan (βιόλα), Danjulo Ishizaka (βιολοντσέλο), Alexander Chaushian (βιολοντσέλο)

Πέμπτη 29 Μαΐου – Μεσαιωνική Έπαυλη, Κούκλια

Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856)
Παραμύθια για Κλαρινέτο, Βιόλα & Πιάνο, Έργο 132 (1853)
Paul Meyer (κλαρινέτο), Diemut Poppen (βιόλα), Enrico Pace (πιάνο)

Β.Α. Μότσαρτ (1756-1791)
Κουαρτέτο για Πιάνο Αρ.1 σε Σολ ελάσσονα, K.478 (1785)
Enrico Pace (πιάνο), Daishin Kashimoto (βιολί), Kristine Balanas (βιολί), Diemut Poppen (βιόλα), Danjulo Ishizaka (βιολοντσέλο)

Γιοχάννες Μπραμς (1833-1897)
Κουαρτέτο για Πιάνο σε Λα μείζονα, Έργο 26 (1861)
Ashley Wass (πιάνο), Daishin Kashimoto (βιολί), Diemut Poppen (βιόλα), Julian Steckel (βιολοντσέλο)

Παρασκευή 30 Μαΐου – Μεσαιωνική Έπαυλη, Κούκλια

Γιοχάννες Μπραμς (1833-1897)
Τρίο για Κόρνο σε Μι-ύφεση μείζονα, Έργο 40 (1840)
Daishin Kashimoto (βιολί), Radovan Vlatkovic (κόρνο), Ashley Wass (πιάνο)

Οχάντ Μπεν-Αρί (b.1974)
Κοντσέρτο για Μαρίμπα - αποσπάσματα (2014)
Ria Ideta (μαρίμπα), Ashley Wass (πιάνο)

Αντονίν Ντβόρζακ (1841-1994)
“From the New World” διασκευή από την Ria Ideta
Ria Ideta (μαρίμπα), Ashley Wass (πιάνο)

Έρικ Σαμμούτ (b.1968)
Sugaria (2002)
Ria Ideta (μαρίμπα), Ashley Wass (πιάνο)

Έρικ Σαμμούτ (b.1968)
Rialto (2007)
Ria Ideta (μαρίμπα), Daishin Kashimoto (βιολί), Boris Brovtsyn (βιολί), Niek de Groot (κοντραμπάσο), Paul Meyer (κλαρινέτο)

Εύης Σαμμούτης (1979)
I radiate για σόλο μαρίμπα (2025) – Παγκόσμια Πρεμιέρα
Ria Ideta (μαρίμπα)

Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975)
Κουιντέτο για Πιάνο & Έγχορδα σε Σολ ελάσσονα, Έργο 57 (1940)
Enrico Pace (πιάνο), Boris Brovtsyn (βιολί), Svetlin Roussev (βιολί), Timothy Ridout (βιόλα), Alexander Chaushian (βιολοντσέλο)


Σάββατο 31 Μαΐου – Μεσαιωνική Έπαυλη, Κούκλια

Β.Α. Μότσαρτ (1756-1791)
Κουιντέτο για Κόρνο σε Μι-ύφεση μείζονα, K.407 (1782)
Radovan Vlatkovic (κόρνο), Daishin Kashimoto (βιολί), Diemut Poppen (βιόλα), David Abrahamyan (βιόλα), Julian Steckel (βιολοντσέλο)

Ερνστ φον Ντοχνάνι (1877-1960)
Σεστέτο σε Ντο μείζονα, Έργο 37 (1935)
Enrico Pace (πιάνο), Paul Meyer (κλαρινέτο), Radovan Vlatkovic (κόρνο), Boris Brovtsyn (βιολί), Timothy Ridout (βιόλα), Julian Steckel (βιολοντσέλο)

Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975)
Δυο Κομμάτια για Οκτέτο Εγχόρδων, Έργο 11 (1925)
Daishin Kashimoto (βιολί), Fabiana D'Auria (βιολί), Boris Brovtsyn (βιολί), Svetlin Roussev (βιολί), Diemut Poppen (βιόλα), David Abrahamyan (βιόλα), Alexander Chaushian (βιολοντσέλο), Julian Steckel (βιολοντσέλο)

Φέλιξ Μέντελσον (1809-1847)
Οκτέτο Εγχόρδων σε Μι-ύφεση μείζονα, Έργο 20 (1825)
Svetlin Roussev (βιολί), Boris Brovtsyn (βιολί), Fabiana D'Auria (βιολί), Daishin Kashimoto (βιολί), Timothy Ridout (βιόλα), Samuel Barsegyan (βιόλα), Danjulo Ishizaka (βιολοντσέλο), Alexander Chaushian (βιολοντσέλο)

Κυριακή 1 Ιουνίου – The Olive Grove, Δελίκηπος

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου / Γιώργος Κουντούρης, μαέστρος

Γιοχάννες Μπραμς (1833-1897)
Ουγγρικός Χορός Αρ.2 σε Ρε ελάσσονα (1879)

Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953)
Κοντσέρτο για Πιάνο Αρ.1 σε Ρε-ύφεση μείζονα, Έργο 10 (1911)
Σολίστ: Nikita Mndoyants (πιάνο)

Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741)
Κοντσέρτο για τέσσερα βιολιά σε Μι ελάσσονα, RV580 (1711)
Σολίστες: Boris Brovtsyn (βιολί), Diemut Poppen (βιολί), Svetlin Roussev (βιολί), Έλα Καλλίδου (βιολί)

Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)
Ρωμαίος και Ιουλιέτα (ουβερτούρα-φαντασία), TH42 (1869)

OSZAR »